Kenneth Håkansson jubileumstårta

Trogen Findus i ca 30 år tills pension vid 65 års ålder. Så kan man bäst beskriva Kenneths tid på Findus. Bortsett från en och annan Ketchup flaska i hemmet gick det inte att ta miste på var Kenneth jobbade. Under åren på Findus hann han med att jobba på kolonial, barnmat och djupfryst. Kenneth hade livsmedelsbranschen med sig i blodet. Hans föräldrar drev lanthandel i Billeberga ända fram till deras pension tidigt 70-tal. Med denna bakgrund flyttade Kenneth till Helsingborg tidigt 60- tal där han tog jobb på PK. Därefter började Kenneth på Findus 1963. När han började på Findus hade han även flyttat till Malmö där han bodde i alla år. Kolleger, som vi inom familjen minns från Findus tiden är, bl a Gustav Jansson, barnmat, Bertil Christensson, kolonial, och Kurt Hansson djupfryst.

Kenneth gifte sig med sin Margit 1957 och var gifta fram tills Kenneth hastigt gick bort 2014, 83 år gammal. Tillsammans fick Kenneth och Margit tre pågar, Patrik, Conny och Glenn.

När Kenneth inte arbetade tillbringade han tid i familjens fritidshus utanför Skånes Fagerhult. Ett hus han för övrigt, på egen hand, byggde ut i tre omgångar i takt med att familjen växte. Kenneth var händig och han avslutade aldrig ett jobb förrän sista listen var spikad. Förutom fritidshuset spenderade Kenneth mycket tid inom idrotten, först som skjutsande förälder till två av hans barn, som friidrottade, sen även som ungdomstränare i närmare 30 år. Som tränare var han mycket populär, vilket några citat från ett brev till Margit i samband med hans begravning från en av hans adepter bäst visar:

”Tack för ditt fina hjärta och din skarpa hjärna som gav mig både idrottsglädje och livsglädje” och brevet fortsätter ” För jag visste att vad jag än gjort för resultat, vad jag än ville snacka om så fanns du där som en klippa” och brevet avslutas med ”Tack för allt, verkligen. Hade inte varit den person jag är idag om det inte varit för dig”.

Kenneths många mil bakom ratten, för att skjutsa sina barn till träning och tävling, ledde också fram till titlar inom familjen som svenska mästare och flera landslagsuppdrag.

Idag är Margit 91 år, still going strong, Patrik 61, Conny 59 och Glenn 57 år och Kenneth hann att uppleva alla sina barnbarn. Förmågan att snickra och renovera har gått i arv till hans barn och stugan har tack vare detta fått flera ansiktslyft och fungerar som samlingspunkt för familjen än idag. I samband med renovering av Margits kök i år dök Findus-tårtan upp i ett av skåpen.

Undrar om Kenneth själv visste att han sparat den under alla dessa år?

November 2023

Glenn Håkansson